Війна

З 17 липня ЦНАПи більше не оновлюють військово-облікові дані — Міноборони

Офіцер розмовляє з чоловіком на вулиці, перевіряючи документи та роздаючи повістки, Київ, Україна, 3 липня 2024 року. REUTERS/Gleb Garanich

Відсьогодні ЦНАПи не будуть оновлювати військово-облікові дані. З 17 липня оновити військово-облікові дані громадяни зможуть в ТЦК і СП та застосунку "Резерв+".

Про це напередодні повідомив речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

Як пояснив Лазуткін, ті, хто не оновив військово-облікові дані вчасно, можуть отримати штрафи, однак їх не розсилатимуть автоматично.

“60 днів було відведено від 18 травня на оновлення своїх даних, зробити це можна було в ЦНАПах, ТЦК і СП та застосунку "Резерв+". Багато хто, вочевидь, відкладав на останній момент та розраховував на те, що ініціативи депутатів, які пропонували продовжити ці терміни, будуть підтримані”, — сказав речник.

Він додав, що Міністерство оборони жодним чином не впливало на роботу ЦНАПів і на їхній графік роботи.

“Від завтра (з 17 липня — ред.) оновлення можливо лише в Резерві+ або ТЦК та СП, але знову ж таки не означає це, що штрафи будуть виписуватись і розсилатись автоматично, там є певна процедура”, — сказав Лазуткін.

Наразі близько 4,5 млн українців оновили свої військово-облікові дані. Із них 3 млн 200 тис сформували свої оновлення через "Резерв+" і завантажили електронні військові облікові документи.

Що відомо про закон про мобілізацію

26 грудня 2023 року Кабмін вніс до Ради законопроєкт "Про удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

До цього президент Володимир Зеленський вказав, що під час обговорення питання стосовно закону про мобілізацію військові запропонували додатково призвати 450-500 тисяч людей.

11 квітня український парламент у другому читанні ухвалив законопроєкт про мобілізацію. Депутати прийняли документ без норми про демобілізацію. 16 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію, ухвалений Верховною радою. Законну силу документ набув 18 травня 2024 року.

Згідно з законом про мобілізацію, громадяни, які не оновили свої військово-облікові дані до 16 липня, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності із штрафами від 17 000 до 25 000 гривень.

Оновлення даних стосується чоловіків віком від 18 до 60 років і певної категорії жінок, які визначені законом.

Раніше у Державній прикордонній службі України (ДПСУ) повідомили, що з 17 липня наявність військово-облікового документа при перетині кордону стосуватиметься всіх чоловіків у віці від 18 до 60 років.

Схожі публікації