Війна

Генасамблея ООН підтримала резолюцію про безпеку ядерних об’єктів України

Президент України Володимир Зеленський виступає на полях саміту НАТО у Вашингтоні 11 липня 2024 року . Getty Images/Ludovic MARIN

Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію щодо безпеки і захищеності українських ядерних об'єктів, зокрема і Запорізької АЕС, яку ініціювала Україна. Президент Зеленський назвав таким крок "важливим для відновлення поваги до Статуту ООН та міжнародного права".

Про це написав глава української держави на платформі Х.

Резолюція наголошує на необхідності демілітаризації та деокупації Запорізької АЕС у зв'язку з невиконанням Росією резолюцій керівних органів МАГАТЕ.

"Це голосування ґрунтується на обговореннях та рішеннях, прийнятих на першому Саміті миру, де першим пунктом Формули миру була "Радіаційна та ядерна безпека"", — підкреслив Зеленський

Президент України висловив подяку всім партнерам за допомогу у відновленні безпеки у всіх сферах, що були порушені російською агресією. Він зазначив, що спільними зусиллями можна захистити основні норми міжнародного права та спільні цінності.

Що відомо про ситуацію на Запорізькій АЕС

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня 2022 року захоплена російськими військовими. РФ розміщує на майданчику станції військову техніку та боєприпаси. Обстрілюють росіяни й саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ. 5 жовтня Президент Росії Володимир Путін доручив передати у федеральну власність Запорізьку АЕС. Також росіяни створили компанію для управління ЗАЕС. В Енергоатомі назвали це рішення "нікчемним", а також нагадали, що для ЗСУ рішення РФ про "приєднання" українських територій і ЗАЕС не має значення.

Схожі публікації